onsdag 14 november 2012

AleSmith Old Numbskull

Ratebeer: 

En liten kortis.

Lukt: Tallhumlig doft med jäst och kandisocker.

Smak: Slät komplex vätska med välhumlad eftersmak. Kroppen är aningen bitter och nötig men bär samtidigt upp en maltig sötma. Rätt så alkoholstingig.  Mkt gott.

Intryck: Inte den starkast smakande BW på marknaden men komplex och god och jag gissar att denna smakar bättre och bättre allt var kvällen lider. En sån här flaska håller ju ett tag..

Betyg: 4,0

lördag 27 oktober 2012

Clown Shoes Blaecorn Unidragon

Ratebeer:

Varit ett tag sen. Jag har inte varit utan öl men helt enkelt inte haft tid/ork att rejta något utan helt enkelt bara njutit när jag behövt det som bäst. Det blir så ibland :)

Detta är en av de öl jag köpte från Tyskland som jag haft mest förhoppningar över, därför tänkte jag analysera lite djupare och skriva här om den.

Lukt: Kaffe (?) , Soja, Fränt (typ bitter doft) Knäckebröd

Smak: Slät vätska med inte så mkt kolsyra. Grovt knäckebröd och sälta/soja är dominant i en i övrigt rätt svårfunnen karaktär. Eftersmaken känns lite spicy, typ vitpepprig. Ölen är rätt stark på strax över 12% abv så det kan vara det. Tillräckligt för att bedöva min tandvärk iallaf ;)

Intryck/ ytterligare smak: Maltdominerande IS av det slag jag själv föredrar. Det är en mkt behaglig och god sådan. Man kan nog säga att den är rätt så komplex och inte har någon tydlig identitet men ändå smakar gott och "gör sitt jobb". Med lite mer värme träder lite mer sötma fram och hints till något som kunde varit kaffe eller lakrits eller både och samtidigt. Även viss rökighet/chark kommer när värmen stiger, vilket inte alls är kännbart när den är kall. En förändring till det bättre, som vanligt när det gäller stouts och temperatur. Den har lite granna en hint av att vara BA men så vitt jag förstått skall den inte vara det?

Betyg: 4.25. Kanonstout väl i liga med B.O.R.I.S och liknande.

torsdag 11 oktober 2012

8 Wired iStout

Ratebeer: 

Lukt: Mkt kakao, Soya, fullkorn,

Smak: Smaken är inte så jättestark men kommer i sin rätta mer eller mindre i eftersmaken då kakao, soya och charkuterier träder fram tillsammans och i symbios. En del mörkrostat kaffe verkar också vara med i leken. Viss beska från humlen är också framme och kittlar tungan och den finns där redan från början.

Intryck: God och rätt så simpel IS men ändå schysst i sin enkelhet. Gör jobbet helt enkelt. Lite mer humlad än de flesta stouts och det gör därför att den lite granna drar åt hållet svarta ipor. Sanningen är att denna öl växer med antalet munnar man dricker och det är något som tyder på en god öl enligt mitt sätt att se det.

Betyg: 3,75 Gott!

onsdag 10 oktober 2012

Cigar City Maduro Brown Ale

Ratebeer:
Även Cigar City är ett sånt där bryggeri man antar bara gör bra saker.
Ok..

Lukt: Choklad, Karamell, lite banan och smör. Ganska mkt rostat och dess bitterhet finns i lukten med.

Smak: Laid back. Inte så stark smak utan rätt så intetsägande. Lite metallisk smak dessutom. Banan, bitterhet och väldigt mkt avsaknad av sötma är vad man tänker på när man smakar denna.

Intryck: Vad kan man säga. Det är inte särskilt gott. Den skummar som fan dessutom så det tar typ en timme att hälla upp ett glas eftersom man får vänta hela tiden på skummet. Det är dock egentligen inget större problem för tyvärr väljer man hellre att vaska denna öl än att dricka upp den.

Betyg: 1,5. Uselt.

De Molen Lentehop

Ratebeer: 

Lukt: Humle, blomster och vingummi.

Smak: Rätt så mild smak. Vingummi och mer beska än smak.Inlagda mandarinklyftor. En del gran och äpple i eftersmaken bland beskan.

Intryck: ingen killer men god och uppfriskande. Bra sommaröl kan tänkas och även om den inte smakar starkt, så smakar den av mycket. Ingen humlebomb helt enkelt men det var nog inte heller tanken med denna öl.

Betyg: 3,25 Gott

AleSmith Wee Heavy Scotch Ale

Ratebeer: 

Alesmith är ett av de där bryggerierna som verkar göra endast exklusiva och relativt dyra öl men samtidigt hålla hög och jämn kvalitet?

Iallaf. är det lite så det klingar i mina öron på förhand när jag greppar denna i någon butik i Köpenhamn och ställer den på betalningsdisken.

Denna öl är (förutom BAvarianten) den högst rankade scottish style ale som finns på Ratebeer. Därför har jag rätt höga förväntningar på denna öl.

Lukt: Kaffe och karamell. En del skumbanan förvånadsvärt nog. En del humlig doft också.

Smak: Väldigt len och komplex. Söt, med mkt banan och mkt karamell eller brända mandlar. Vanilj och rostad malt.

Intryck: Väldigt gott. Mer lättdrucken än jag förväntat mig men samtidigt grymt välbalanserad. Skulle egentligen käkat typ en bit vaniljglass till detta. Hade varit toppen tror jag. Undertiden man dricker träder mer och mer banan fram och även en viss smörighet. Gör att man håller intresset uppe länge.

Betyg: 4,25 Mkt gott

måndag 8 oktober 2012

Beställning utomlands? Ja tack.

Något jag inte sysslat mkt med är privatimport. Privatimport är mer eller mindre den enda vägen att köpa öl inom Sverige som inte direkt finns på Systembolaget. Det görs via privatimportfirmor som exempelvis Brill & c.o. och Great Brands med flera. Ett utav problemen med detta är att behandlingstiden tills att du har drycken är mkt lång (jag har bara testat en gång och det tog över 5 veckor om jag inte minns fel) och dessutom kan du sällan beställa något styckvis utan är låst vid kollikrav. Det finns undantag för detta men de är få.

Man kan dock också beställa utomlands. Jag har precis idag fått hem min första leverans från en sådan hemsida och nedan följer min lilla utvärdering av min beställning.

Jag köpte från en sida som heter www.bierkompass.de
Sidan hade i mina ögon grymt utbud av dels De Molen (vilket jag älskar) och barleywines och Stout/porter. De hade även en del suröl vilket jag gillar och det även min flickvän och det är en utav de öltyper som mer eller mindre inte existerar hos Systembolaget.

Man kan på sidan direkt se om drycken finns i lager eller inte och det är styckplock (yes!) som gäller. Lägger man för många antal i korgen än vad som finns kommer sidan säga åt dig vid utcheckning att du måste minska antalet på denna dryck.
Sidan är på tyska men det går att köra google translate om man vill se lite lättare vad man gör för något. Då ändrar dock också dryckerna namn vilket kan vara lite förvirrande.
Man betalar frakt per kartong och det står i köpvilkoren på ett ungefär vart det kommer att landa.
Jag handlade för 2 kartonger och frakten landade totalt på strax över 60 euro.

Här kommer det grymma. Jag la min order sent på torsdagkväll. Typ kl 22 eller 23. Fick samma kväll en bekräftelse på min order. Och kunde redan då göra överföring till deras konto. Dock var min bank tvungen att vänta 2 timmar efter att man petat in mottagaruppgifterna innan man kunde göra en överföring så jag väntade med det till morgonen efter, alltså fredag. Gjorde överföringen och strax efter får jag ett mail där killen som har butiken räknat ut frakten och jag kan då inte göra en ny överföring till samma konto samma dag, enligt Swedbank. Så jag sätter överföringen en dag senare och drar till jobbet. När jag kommer hem har butiken skickat allting, gett mig kollinummer och tackat för allt! Så han skickar alltså allt innan hans fraktpengar har kommit i good will och jag får alltså mina saker levererat idag på måndagen. Hade det inte varit helg hade jag fått mina saker grymt snabbt.

Det är i mina ögon grym service och jag arbetar själv i butik. Tänk om detta hade kunnat fungera likadant inom landet? Hade det gjort det hade jag givetvis utnyttjat det istället och sponsrat de som brinner för detta i Sverige men jag är ledsen, det finns mig veteligen ingenting om fungerar så här smidigt i vårt land och det är jävligt synd.


onsdag 3 oktober 2012

De Molen Haver & Gort Barrel Aged

Ratebeer: 

IS lagrad på speyside whiskeyfat.

Lukt: soja, brända mandlar, vanilj och kakao,

Smak: lite pepprigt nästan som om det fanns chili, len munkänsla. Inte så mkt whiskey som man skulle kunna tro. Mest en mild smörighet samtidigt som man kan förnimma ekfatet en liten del. Eftersmaken domineras av kakao och vanilj tillsammans med en varm känsla i mun och hals. Även en del charkuterier/smårökt finns där. Finns

Intryck: Gott men inte det bästa jag druckit från De Molen. Det säger dock inte så mkt rent generellt då De Molen enligt mig har en genomsnittskvalitet som slår mer eller mindre allt annat jag känner till på fingrarna.

Betyg: 3,75

fredag 21 september 2012

Lagunitas A Little Sumpin’ Sumpin’ Ale

Ratebeer: 

Lukt: Russin och övrigt torkade frukter. Lingon. Rätt så "mossig" doft.

Smak: Frisk men rätt så tunn vätska med mycket persika/ananas och lite jäst finns kvar i smaken med känns det som. Rätt så maltig. Smakar typ lite franskbröd emellanåt.

Intryck: Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om denna öl. Den smakar inte så där jättemycket men samtidigt kan det vara trevligt ibland. Flaskan är liten och ger bara ett glas. Måhända är detta en perfa öl för en dag i sommarsolen. Inget man direkt har att tillgå i vårt land denna tiden om året dock. Jag har lite svårt att förstå karboneringen på den. Den känns på tungtippen direkt när man tar en mun men försvinner sen direkt. Vätskan känns för slät för att förmedla kolsyran på ett bra sätt.
Eller så är det bara jag som e lite chicago.

Betyg: 3,5 Bra


torsdag 20 september 2012

Hoppin Frog Mean Manalishi

Ratebeer: 

Hoppin Frog vill att vi med denna DIPA skall upptäcka all den beska som finns hos humle genom att dricka denna öl brygd på en tillfredsställande mängd amerikansk humle, balanserad med malt i karamell-stil.
8,2% ABV samt 168 IBU.

Återstår att se vad man själv tycker :)

Lukt: Rätt så ordentligt med doft här. Mycket aprikos varvat med citronskal. Man får också en maltig hint här som talar om att den förmodligen smakar mer karamell än man kanske tror.

Smak: Aprikos, citrusfrukter kanske lite ananas och en sötmaltig kropp. Eftersmaken dröjer väl sisådär . Det är mest beska man har kvar en längre tid. Lämnar rätt så mkt värme i muhålan och halsen.

Intryck: Den smakar gott och den smakar hyfsat mycket men jag hade nog i ärlighetens namn förväntat mig mer. Jag vet dock inte hur gammal flaskan är då det inte verkar stå någonstans på Hoppin Frogs flaskor så det kan också ha att göra med färskheten.

Betyg: 3,5 Bra! Men inte mycket mer.

söndag 16 september 2012

Midtfyns Rough Snuff II

Ratebeer:

Öl nummer 2 ikväll från Midtfyns Bryghus. Denna gång en belgian strong ale. Den förra IS var ju som sagt mycket bra. Hur är då denna?

Lukt: Färsk banan, kola och vanilj.

Smak: Mycket smak och mycket belgostyle med jäst etc. Mycket banan och väldigt mycket kola. En del torkade frukter, särskilt torkad banan. Det är lite dessert över detta.

Intryck: Det roliga är att mellan den förra ölen och denna åt jag kolaglass och det känns som att jag fortfarande äter den. Tillsammans med en banan, eventuellt. Detta är grymt tycker jag och för mig går det upp att Midtfyn går från klarhet till klarhet. Imponerande smak och imponerande öl. Det syns på siffran nedan också.

Betyg: 4,0

Midtfyns Imperial Stout

Blir 2 gånger Midtfyns Bryghus ikväll.

Öppnar upp med en IS och tar en belgian strong ale lite längre fram.

Ratebeer:

Lukt: Tung doft av choklad, soja och grovt bröd.

Smak: Mycket kakao, vanilj och soja och dess salt och bitterhet och en förvånadsvärt tunn vätska men som ändå smakar väldigt massivt. Lämnar en värmande och långvarig eftersmak med framför allt mörkrostat kaffe. Lite aningens torkade frukter vill jag påstå att här finns också.

Intryck: Detta är grymt gott. Man vill nästan tro den är BA men det tror jag inte den är?
Eller jo. Efter att nu ha kollat upp detta är den faktiskt åldrad på ekfat. Det märks faktiskt. Perfekt öl att avnjuta en kväll då den är rätt stark med sina 9,5% ABV och med så pass stor kropp kan man dricka den rätt långsamt. Jag är faktiskt djupt imponerad av denna öl som jag inte riktigt trodde skulle vara så här bra. Även om Xporter jag druckit innan också faktiskt var väldigt bra (dock en DeMolen co.lab.)

Betyg: 4,25 Grymt Bra!

lördag 15 september 2012

Lost Abbey Avant Garde Ale

Ratebeer: 

Finns en stil som heter Bière de Garde tydligen. Detta ska då vara en sådan. Känner man att man vill fördjupa sig i vad en sån här är kan man läsa vidare här

Lost Abbey är ett utav de där bryggerierna som det rent spontant känns som att de bara gör riktigt välgjorda öl. Än så länge har det varit så för mig åtminstone. De vet också hur man tar betalt för detta och ofta är deras öl rätt så högt prissatta. Är man dock någorlunda övertygad av att man skaffat sig en kanonöl är detta dock inget problem i min värld.

Lukt: Väldigt egen lukt. En del jäst. En del persika men inte på det "syrliga" viset. Lite unket. Intressant.

Smak: Väldigt annorlunda alltså, med maltig dominans. Lite nötter, lite maltsötma och brända mandlar/caramell men inte sötsliskigt. En del jäst. Rätt så komplext detta. Det står på flaskan att det passar najs till ett nybakat bröd och det låter inte det minsta orimligt tycker jag. Lixom Bitter/ESB är detta något som spontant känns perfekt till vissa maträtter.

Intryck: Mkt annorlunda för mig, mkt spännande, mkt gott. Man får inte en hästspark i ansiktet av denna öl. Så mycket och starkt smakar den inte. Däremot kollar man tillbaka och undrar vad som hände och funderar lite extra över vad man egentligen dricker för det sticker väl ut från mängden ur vad i alla fall jag normalt dricker.

Betyg: 4,0 Mycket bra!

Cantillon Grand Cru Bruocsella 2008

Ratebeer: 

En oblandad lambik åldrad 3 år på ekfat innan tappad på flaska.

Enligt flaskans beskrivning är detta att betrakta som en vin gjord på säd. Det är nog heller inte så dumt beskrivet. Bilden är tagen bara sekunder efter den hälldes upp. Det finns mer eller mindre ingen kolsyra i denna öl.

Lukt: Krusbär, trä. Inte lätt att känna så mkt annat.

Smak: Mkt krusbär, ek och kanske även röda vinbär, hyfsat surt. Eftersmaken bringar en torr tunga. Lite dåligt med smaker i denna öl. Inte för att den inte smakar mkt men det finns inte så mkt intressant att hämta, på nått sätt.

Intryck: Intressant öl. Personligen tycker jag nog inte att det tillför så mkt att den helt och hållet saknar kolsyra. Att jämföra den med en rosé är nog inte helt fel kanske. Den smakar inte lika syrligt som tex en geuze. Oavsett är det en helt ok öl detta och fullt njutbart. Jag föredrar dock många andra suröl framför denna. Jag tror för övrigt detta är den första oblandade lambik jag testat, vad jag kan komma på åtminstone.

Betyg: 3,5 Helt ok.

fredag 14 september 2012

Lagunitas Sonoma Farmhouse Hop Stoopid

Ratebeer: 

Ännu en öl från Lagunitas.

Vacker bärnstensfärgad DIPA.

Lukt: Persika, lite skogsdoft tung Ljung. Inte så jättepåtaglig doft egentligen.

Smak: Om doften inte var så kraftig, är det något helt annat i smaken. Nu snackar vi beska, citrus a la blodgrape, viss persika men inte som i doften. Lingon kanske? Finnes en hel del släthet och bitterhet från malten i denna också, tillsammans med en del sötma som framträder framför allt i eftersmaken när beskan lugnat ner sig lite.

Intryck: Detta är jäkla najs faktiskt. Perfekt öl att som idag, relaxa efter en jobbdag på en fredagskväll. Den luktar inte så mkt man får en smärre rundspark i ansiktet av smaken, som dröjer kvar typ minuter i munnen och lämnar en värmande känsla i halsen. Till skillnad från gårdagens cappucino stout är denna dock tydlig med att den har en någorlunda hög abv (8% i detta fallet). Något som jag dock tycker är skönt och den är inte spritig.

Betyg: 4,25 Mycket bra.

torsdag 13 september 2012

Lagunitas Cappuccino Stout

Ratebeer: 

"Brewed with Sebastopol's own Hard Core Coffee"

Hälls upp med ett skum som lägger sig mer eller mindre omedelbart. Vätskan är mörk men inte ogenomtränglig. Mer eller mindre som mellanrostkaffe.

Lukt: Redan när man slår upp denna öl i glaset känner man tydligt doften av nymald kaffe. Det finns också toner av vanilj och en del sparsam soja.

Smak: Slät vätska, inte särskilt karbonerad (tvärtom mkt sparsamt). Välsmakande och då av just kaffe/mocka, lite sälta typ soja och drar lite åt kakaohållet. Finns även en del hasselnöt i denna, om dock lite. Rätt så söt dryck detta. Hade man vara petig kanske man velat kalla detta för porter istället.

Intryck: Detta är en trevlig öl och hade den varit på säg 5-6% abv hade jag varit mkt nöjd med vad den presterar. Det är den dock inte (9%) och jag kan någonstans känna att den borde smaka betydligt mer än den gör och med mer pondus. Gillar man stout/porter som drar åt kaffehållet tror jag inte man blir så besviken. För den smakar faktiskt genuint och ärligt när det gäller just den biten. Det är helt enkelt så bara att den borde haft lite mer kraft bakom sitt slag för att ge det intrycket som iallaf. jag eftersökte när jag köpte denna. Då hade den fått några pinnar extra, tror jag.

Betyg: 3,75 Bra!

Detta är en sån där lite "farligt" lättdrucken öl som verkligen inte smakar så stark som den är.

onsdag 12 september 2012

Gothenburg Beer Festival på Haket - Utvärdering

Precis som förra året besökte jag årets ölfestival i Göteborg som tog rum på krogen Haket.
Förra året var jag där med min likasinnade pappa och i år var vi faktiskt 4 stycken. Pappa och jag med respektive.

Vi var på första passet på lördagen (det finns 3 pass. Fre EM, Lör FM och Lör EM)

Priset är om jag minns rätt lite höjt emot förra året och dessutom visade det sig att det i år inte ingick något "prickkort", vilket jag är rätt så säker på att det gjorde förra året. Det kostar alltså 180 kr för inträdet till festivalen och då ingår glaset som du har att dricka med under passet. Ett kort med tio prickar kostar 200 kr.
Det första som slog oss var att de arrangerat om lite hur ölen skulle vara sorterad mellan de 2 våningarna som de har tillgodo. Dessutom visade det sig rätt snart att ölen som skulle finnas på övervåningen i baren inte var öppnade och att man helt enkelt fick vänta på att dessa skulle öppnas, vilket enligt oss var lite av ett fiasko faktiskt. På menyn stod dryckerna i kursivt om de skulle finnas på undervåningen. Många hade svårt att se vad som var i kursivt eller normalt.


Förra året fanns gott om vattenskålar att skölja sina glas i. I år tog det tag innan de kom fram alls. Det kan nämnas då också att vi var på samma pass förra året, alltså förmiddagen lördagen.

Men men, det fanns också en hel del goda öl att ta del av. Här följer de jag själv drack under dagen:

Lost Abbey Framboise de Amorosa (grymt bra! Bästa och mesta "stallkänslan" jag upplevt)
Sierra Nevada 30th Anniversary Jack & Kens Ale (också mkt bra, öppnades precis innan vi drog)
Stone Ruination Ipa (mkt beska, god och angenäm)
De Molen Haver & Gort Barrel Aged
De Molen Hemel & Aarde Bruichliaddish BA 2009 (Denna var riktigt, riktigt fin)
De Molen Hel & Verdoemenis 666 (god, men Turkey BA är ännu bättre!)
Southern Tier Imperial Oat (Mkt god, slät och fin)
Exclusif Oude Geuze 2009 (har tyvärr ingen aning om vilken öl detta är då det måste vara fel namn, god var den iallaf. Om någon vet vilken det var, hör gärna av er.)
Nögne Ö Sunturnbrew Bourbon Barrel (Denna tog jag utan att veta att det var rökig öl, som tur var är den rätt snäll och välhumlad)
Westvleteren 8 2002 (Den var mkt god men efter övriga ölen denna dag smakade den tyvärr för lite. Dock VÄLDIGT välbalanserad)

Som kanske synes dracks det mer eller mindre bara kanonöl och jag är nöjd med vad jag "kom åt" under dagen. Som kanske märktes i början av blogginlägget fanns det en hel del som gjorde en lite besviken, jämfört med förra året.

Nästa år bör det finns antingen 2 separata listor så att man lätt kan se vart ens dryck befinner sig. Dessutom tycker jag personligen att all öl skall finnas tillgänglig så länge den inte tagit slut. Jag ser hellre att en öl är slut än att den "öppnas om 3 timmar". Fler vattenbaljor att skölja glas i.

Det bör också nämnas att det fanns guldklimpar också. Ett exempel är att vi fick biljetter till eftermiddagspasset hemskickade istället för förmiddagspasset, men med ett mail var det inga problem att lösa väl vid dörren. Dessutom är personalen trevlig och tillmötesgående vilket är något som gör stora avtryck när man är på ett ställe som besökare. I år var det på gott och ont färre besökare än förra året (iallaf det passet vi var på) vilket gjorde att det var lättare att beställa och att röra sig i lokalen, hoppas bara att det går runt till nästa år också.

Just det. Hamburgertallriken jag åt var också grymt god :)



tisdag 11 september 2012

To Øl Sort Mælk

Ratebeer: 

Köpt på Fish 'n Beer i Köpenhamn (tror den är därifrån iallaf)

En imperial milkstout lagrad på skotska singelmalt-whiskeyfat.
Etiketten säger "Döden är en mästare från tyskland"
Ett citat från Paul Celans " Dødsfuga"
Gryets sorte mælk vi drikker dig om natten 
vi drikker dig om morgenen og om middagen vi drikker dig om aftenen 
vi drikker og drikker en mand bor i huset dit gyldne hår Margarete dit askehår Sulamith han leger med slangerne Han råber spil Døden sødere Døden er en mester fra Tyskland han råber stryg violinen dunklere så stiger I som røg i luften så får I en grav i skyerne der ligger man ej tæt 



Lukt: Soja, smör, ekfat

Smak: Smaken är "snabb", rik och långvarig. Mkt choklad, en del soja. Krämig vätska och smörig whiskey. Värmande halskänsla efteråt. Dess smak fyller hela munnen och halsen riktigt bra.

Intryck: Det här var riktigt gott och minns jag inte fel var dessutom denna öl rätt så billig = man borde köpt fler. Jag köpte den mest för att flaskan såg annorlunda ut och för att att jag som sagt har för mig den var "billig". Visste tex inte om att det var en BA innan jag tog fram den idag. Helt klart en öl jag kan rekommendera.

Denna öl verkar dessutom passa helt ok att dricka direkt från kylen. Ofta vill jag personligen värma upp dom lite men denna är god att dricka även rätt så kyld.

Betyg: 4,0

torsdag 6 september 2012

Hoppin Frog Hopped-Up Goose Juice Rye IPA

Där har vi en öl med skapligt långt namn.

Ratebeer

Tydligen är det en hembrygd en av bryggarna på Hoppin Frog har skapat. Han heter (kallas?) då tydligen Goose, därav namnet på ölen. Fick mig att tänka Top Gun.

Lukt: Den luktar amerikanskt och "lovande" Persika och frisk generell humledoft. Luktar angenämt helt enkelt.

Smak: Syrlig apelsin, persika och gräs. Detta är en frisk upplevelse med mycket smak som slåss om att få dominera tungan på vägen. Hyfsat karbonerad. Finns rätt mycket maltsötma också någonstans där i bakgrunden som mest visar sig i eftersmaken när det andra lugnat ner sig lite.

Intryck: Detta är verkligen inte dumt. Ska man klaga på något kunde eftersmaken hållt i sig längre och det finns också en viss tendens som drar till att det smakar "grogg", typ det spritiga. Jag tror det är apelsinet och faktum att det trots allt inte är en svag ipa som gör detta. Tänk er eftersmaken hos en rom o cola. Finns en viss "spritsmak" där. Detta till trots är det dock en god öl och helt klart värd att smaka. Trodde vätskan skulle vara lite slätare men den är rätt torr jämfört med många liknande öl.

Betyg: 3,5

fredag 31 augusti 2012

Wisby Weisse

Detta är en öl som jag egentligen tänkte dricka redan när jag började "dricka öl".

Ratebeer
Systembolaget

Den är med i en av mina böcker där författaren rekommenderar just denna om man vill testa en veteöl brygd inom riket. Denna skall enligt honom vara rätt så bra och tydligen skall det kalkiga vattnet på ön vara till fördel när man brygger just en veteöl.

Mhhm. Får se om det stämmer. Jag har endast druckit Sleepy Bulldog Pale Ale från Visby innan och det var inget märkvärdigt, om man säger så.

Lukt: Skumbanan, karamell, jäst, aningens tobak (skumt nog)

Smak: Rätt så karbonerad, slät vätska med mycket skumbanan och syra. Nästan åt vinägerhållet. Mkt bittersur för att vara veteöl iallaf. Det söta kommer fram först i eftersmaken och verkar alltså döljas av det första sura man känner när man dricker denna öl. Det känns lite kemiskt.

Intryck: Detta var faktiskt något annat än vad jag förväntat mig. Jag trodde den skulle vara mer åt Hoegaarden-stil. Dvs karaktärstypisk men "tam". Denna är dock inte på något vis anonym. Den smakar annorlunda och dessutom väldigt mycket. Däremot måste jag tyvärr säga att det inte smakar särskilt gott. Den är på tok för sur för sin stil tycker jag och det sänker hela intrycket för mig. Lite som att äta ett äpple och insé att den inte är mogen. Tyvärr ingen höjdare.

Betyg: 2 Inte särskilt bra.

lördag 25 augusti 2012

Great Divide 18th Anniversary Wood Aged Double IPA

Var ju ett bra tag sen jag bloggade om en öl nu. På sommaren har jag inom branchen otroligt mkt att göra och det blir helt enkelt så att man inte orkar ta sig tid att blogga om de öl man dricker under denna tid på året. Nu börjar det klämta på sitt slut dock och då infinner sig denna lust igen. Detta känns som en fullt lämplig öl att återgå till bloggen med.

Ratebeer: 
Systembolaget: 

Lukt: Lukten når näsan direkt undertiden jag öppnar den och drar några snabba foton. Verkar redan då vara "najs". Vid närmare doftanalys kan det konstateras att den luktar mkt och komplext, särskilt för en Ipa skulle jag påstå. Det doftar (såklart) en väldans massa humle, nästan apelsin men även vissa maltdofter som gör att man tänker på en stout om man skulle stängt ögonen och låtsas att det var en sådan. Detta förstärks såklart av fatlagringen som gett en del soja och kaffenoter. Vanilj?

Smak: Eklagring, mycket vanilj, soja och humle i både citrusvarianter och även en del mer "matiga" smaker. Typ Lingon som humlen också kan ge. Det finns en hel del karamellsötma från malt i denna öl.
Moget och värdigt är nog vad det smakar, beskrivet med 2 ord.

Intryck: Hoppla Kerstin. Här fanns det smak. Till en början tänker man att, det är en dubbel Ipa. Den ska smaka mkt men när man haft den i munnen ett tag och framförallt en lång tid efter man svalt blir man possitivt överaskad. Smaken håller i sig grymt länge och är bra. Den känns genomarbetad och "färdig" på det viset att den har många kvaliteter och inte är en humlebomb (som förvisso kan vara väldigt gott men man ledsnar oftast på sånt) Vad jag kan tycka saknas lite hos denna öl är väl kanske aningen mer beska. Jag inser att mkt förmodligen gått förlorat i lagringen vilket man ju räknar med.

Intressant det där med vanilj förresten, jag trodde jag tänkte helt fel först när jag trodde mig känna vanilj (har väl aldrig gjort det hos en IPA förut?) men det står faktiskt på GDs egna flaska att den har en touch of vanilla. Alltid skönt när man slipper gå och lägga sig med tron att man blivit galen. ;)

Betyg: 4,25 Väldigt bra.

söndag 27 maj 2012

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel Islay Edition

Beer geek brunch är en av de bästa stouts jag testat. Den är riktigt stabil och matig. 
Förmodligen perfekt att göra BAversioner av. Detta är en Islay Edition variant av just detta. 
Passar perfekt efter en stenhård jobbvecka med mkt nya intryck och mkt folk när man helt enkelt bara vill stanna upp, slappna av och njuta en stund.
Eller?

Importerad genom Brill. 


Lukt: Den luktar väldigt mkt whiskey. Mer än någon annan whiskeyBA jag testat tidigare. Det gör att jag blir aningen osäker då jag faktiskt inte dricker whiskey :) Finns även en del blöt läder, soja och regnbågspellets (skojar inte) 

Jag hoppas den inte smakar fiskfoder...

Smak: Det gör den dock inte. Den smakar dock väldigt mkt whiskey med allt vad det innebär. Komplexitet är uppenbart. Ekfat, smör, stor rökighet. Originalölen har fullkomligt ändrat karaktär och den smakar nu krämig, mustig whiskey med en del jordiga toner från ölens originalskick som tar ner den lite på jorden igen. 

Intryck: Tyvärr och jag menar verkligen tyvärr då denna öl inte är så där jättebillig, är detta för mycket whiskey för mig. Jag tog chansen och hoppades den skulle vara mer snäll i sin whiskeysmak likt många andra jag testat men tyvärr är den väldigt påverkad av fatlagringen. Om man olikt mig tycker om whiskey är detta förmodligen väldig gott, dock. Just nu sitter jag själv och har ångest dock. Jag kommer förmodligen dricka upp den då det svider att hälla ut den men kommande timmen får utvisa slutet. 

Betyg: 3,0. Tyvärr. Det är en "jättebra" öl men jag klarar verkligen inte av den :/ 3,0 låter högt i sammanhanget kanske men då bör nämnas att jag hade förväntat mig en öl med minst 4.0 och förmodligen mer. Så jag är tämligen besviken. 


söndag 13 maj 2012

3 Fonteinen Oude Geuze Vintage 2006

Dags för en suröl, vilket ju var ett tag sedan. Denna importerades via Brill.
Batchnummer 30/11/2006 enl. flaska.

Ratebeer

Lukt: Mkt doft, persika, krusbär, blöt hö, syra. Den luktar verkligen mkt.

Smak: Mogen persika med en besk eftersmak som lämnar hö och syrliga nyplockade äpplen närmast i tanken. Dynamik så det skriker om det. Testar igen och visst stämmer det. Den börjar snällt, nästan fruktig och söt, sen kommer eftersmaken och en torr och stadig beska följt av känslan av syrlighet nästan i karaktär av citron, infaller. Även om den inte alls är så sur som en färskare geuze är. Den har mognat tydligt och till det bättre vill jag påstå.

Intryck: En färsk geuze som är riktigt sur är förvisso gott på sitt sätt men det sura kan ibland bli så mkt att man inte känner mycket annat i ölen. Det smakar helt enkelt i en sån öl väldigt mkt som vinäger. Denna öl som mognats ett par år har fått en karaktär som öppnat upp potential som dolts av denna surhet och nu har den helt plötsligt ett större omfång vad gäller smaker man kan hitta. Jag föredrar nog det sistnämnda då det ger lite mer värde i ölen, i mitt tycke. Detta är kalas på det sättet.

Jag har druckit en lagrad geuze innan, Boon från 2007 och den var också bra. Dock ej riktigt lika bra som denna.


Betyg: 4,5 Väldigt, väldigt bra.

söndag 6 maj 2012

Hoppin Frog DORIS The Destroyer Double Imperial Stout

Ratebeer

Fick hem ett gäng öl från Brill häromdagen varav 2 av dessa.
Ölen heter DORIS från amerikanska Hoppin Frog varav jag tidigare druckit den välkända BORIS som är en mkt bra oatmeal stout.
Beskrivningen nedan antyder att grunden är en BORIS vars recept fått extra allt. Intressant också att de valt att kalla den just Double Oatmeal Russian Imperial Stout. Varför ha korta namn på ölstilar när man kan köra långa ;)

"COMMERCIAL DESCRIPTION
Beware! Beware! The Double Oatmeal Russian Imperial Stout will destroy your taste buds like no other. More hops and more malt than BORIS create a super deep roasted and full bodied flavor, making this the great, great grand daddy of all stout styles."

Lukt: Välrostad malt, soja, grovt bröd och aningen charkuterier.

Smak: Kaskad av knäckebröd, mocka, soja/sälta. Det finns en tydlig beska här från humlen och jag minns inte att det var så pass påtagligt i BORIS även om de givetvis är svårt att dra några slutsatser utan att jämföra dom bredvid varandra. Beskan passar bra in i denna släta stout. Eftersmaken domineras av knäckebröd och fullkorn och den dröjer kvar väldigt länge.

Intryck: Denna öl luktar bra, smakar väldigt bra och har en grymt bra eftersmak. Som de övriga oatmeal stouts jag testat har den en tendens att "växa" i munnen på ett schysst sätt. Det gör att man verkligen inte behöver dricka mkt av den för att den ska smaka fullt ut. Vätskan är slät och nästan helt kolsvart. Definitivt en av de svartaste öl jag druckit. Det lilla av skummet som kom ut var kaffebrunt mer eller mindre. 
DORIS är en mkt bra imperial stout och håller väldigt länge. Min flaska höll hela kvällen och jag sparade inte på den direkt heller. Hoppin frog är ju rätt så generösa med sin flaskstorlek också. 

Likt beskrivningen på ölen som Hoppin Frog gett tycker jag det stämmer rätt bra. Man känner definitivt igen BORIS hos denna öl och den framstår som mer av allt. 

Betyg: 4,25 Grymt!

måndag 30 april 2012

Valborg

Är ju en sån där dag när 80 % av svenska folket super halvt ihjäl sig och dagen efter är glada för att de har röd dag och i de flesta fall kan slippa jobba bakfulla.
Så pass cowboy blir det inte för mig och damen ikväll, men lite njutning kan man väl unna sig?
Efter en dag på jobbet medan folk man känner solat och göttat sig kan man gott unna sig skåpets sista Hardcore IPA. 

söndag 22 april 2012

Ægir Lynchburg Natt

Förmodligen en av de dyraste flaskor jag köpt på systemet. Om inte den dyraste. Brukar försöka förtränga kostnader så minns inte så bra ;)

Ratebeer
Systembolaget

Hemsida: www.Aegirbryggeri.no

Detta är en Limited Editionutgåva av en Imperial Porter vid namn Natt som har lagrats på Jack Danielsfat. (JD produceras i Lynchburg, Tenessee) Tycker det är passande att dricka denna typ av öl dagar som dessa, när regnet står som spö i backen och man annars hade tänkt att fiska. Att dricka öl är ju iofs inte heller så dumt.

Lukt: Kakao, kaffebönor. Riktigt tydligt att den lagrats på whiskeyfat. Den luktar en hel del whiskey även om jag inte kan placera vad det är som luktar så. Ekfat och destillerat lixom.

Smak: Oj oj oj. Munnen fylls av vanilj, ek, (i massor) kakao, smör och aningen soja samt sötma och när man sväljer så smakar ångorna hur länge som helst efteråt. Kolsyran är perfekt tycker jag. Den är där men håller sig undan. Grymt bra smak som sväller av komplexitet men ändå känns väldigt balanserad och genomarbetad.

Intryck: Jag har inte druckit vanlig Natt men man känner direkt att whiskeyfatet har gjort en bra grej med denna öl. Detta är en ordentligt bra öl, kan jag säga med en gång. Om man ska dra några öl i jämförelse med denna så ligger Mikkeller Black Bourbon (förmodligen även whiskey) rätt så nära skulle jag tro, även De Molen Hel & Verdoemenis Turkey BA är liknande denna, även om den sistnämnda är lite mer koncentrerad och starkare.
Det är en fröjd att snurra glaset och lukta på denna öl och jag börjar redan få ångest över att flaskan tyvärr inte kommer vara hur länge som helst.

Betyg: 4,5 Fenomenalt. Värt varenda krona...

Thornbridge Raven

Ratebeer
Systembolaget

Hittade en flaska på systemet sist som jag aldrig hört talats om/sett förut. Köpte bara den för skoj skull. Den heter Thornbridge Raven och är en s.k. Black IPA och kostar strax under 50kr på systemet.

Lukt: Humledofter dominerar med grövre nyanser som läder, tall, kåda. Finns även maltdoft i form av rostat och även en del ekdoft.

Smak: Besk humle varvad med maltig bitterhet. Hyfsat komplex och den är inte lika "piney" som den luktar. Fyller munnen på ett schysst sätt och har rätt så mkt soja i eftersmaken.

Intryck: Helt ok faktiskt. Skönt ombyte till senaste tidens ipor med lite malt också. Generös flaska och det är inga problem att ha den på 1 person. Har druckit bättre svarta ipor men också sämre.

Betyg: 3,25 Bra!

onsdag 18 april 2012

Nøgne Ø Imperial IPA (#500)

Ratebeer
Systembolaget

Lukt: Fruktiga dofter av framförallt ananas och till det bryter det av lite jordigt av kåda. Den doftar inte så jättemkt.

Smak: Kåda och gräs samsas med ananas. Eftersmaken är väldigt långvarande och det är påtagligt att det är en robust öl men den smakar verkligen inte spritigt. Jag upplever den inte som direkt jättebesk.

Intryck: Smaken är god, den luktar kanske inte så mkt men smaken är desto bättre. Inte så jättekomplex men jag gillar att det finns lite annat än bara fruktslisk. Skulle gärna haft den beskare, då hade det förmodligen varit mer åt killerhållet.

Betyg: 3,5 Bra!

BrewDog Chaos Theory

Ratebeer
Systembolaget

Blir en störtsnabb recension på denna. Inte så mkt att säga och ej heller så mkt tid att göra det på :P

Lukt: Tropiska frukter. Godis, typ vingummi. Mkt lukt.

Smak: Vingummi, tropiska frukter, gräs, lite sockerlag och blodgrape. Eftersmaken dröjer rätt så länge.

Intryck: Mycket "sliskig" IPA. Gillar man fruktiga Ipor gillar man nog denna. Jag kan dock kanske tycka den är i sliskigaste laget. Det är gott, men inte så märkvärdigt.

Betyg: 3,0 Helt ok

Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin

Ratebeer
Systembolaget

Schneider Weisse Tap 6 är en av mina absoluta favoritöl och den bästa veteölen jag druckit. Det är nått särskilt med den tycker jag. När Tap X skulle komma på systemet blev jag därför rätt så exalterad i hopp om att den skulle kanske vara ännu bättre.
Är så fallet?

Lukt: Skumbanan, gräs, kandisocker. Den luktar gott men det är en tunn doft som inte ger mkt ifrån sig.

Smak: Sprit, persika, tobak, honung? Ska man sammanfatta det så finns där någon fruktkänsla från humlen som varvas med sötma från exempelvis honung eller annan mer "robust" sötma. Tobak tycker jag är given, det känns. Eftersmaken är lite bittert metallisk tycker jag.

Intryck: Tycker tyvärr detta är helkasst. Den är alldeles för spritig och metallsmakande. Ej värt pengarna enligt mig. Tap6 som kostar betydligt mindre än denna är väldigt mkt godare. Detta smakar bara misslyckat experiment av något slag.

Hårda ord. Men så är det :)

Betyg: 2,25

onsdag 11 april 2012

Mikkeller Hop Burn Low

Ratebeer


Fick denna av min snälla far. 
Hade inte så bra koll på vad det var för något, bara läst av hans egna intryck att det var en god öl och namnet anger ju rätt så tydligt att det är en välhumlad öl. 


Då tror man att det är en DIPA eftersom den är på rätt så stadiga 10% Abv. samt ju enligt namnet verkar vara väldigt humlad. 


Det trodde jag när jag drack den också men detta är uppenbarligen en lager. För att vara exakt (enligt RB) är det en Imperial Pils/Strong Pale Lager. Jag tar en del av citatet: "These are essentially stronger versions of pilsners, though the increased malt and alcohol will noticeably reduce the hop accent" 

Lustigt, eftersom denna öl är ALLT annat än just maltig med reducerad humleaccent ;) 

Lukt: Vingummi, Mango (tropiska frukter generellt, kanske), all doft är av humlekaraktär. Den luktar väldigt mkt. 

Smak: Extremt mkt humle i en godis/fruktstil. Här finns precis som hos doften en rejäl dos av en påse vingummi och aningen gräs. Släng där i några godisar av violsmak också i en frukthumlig gryta så har man nog på ett ungefär vad det här smakar. Dvs väldigt gott.

Intryck: I princip godis på flaska. Den känns perfekt karbonerad. Man "märker" den inte men det betyder inte att den inte finns. Tvärtom. Den finns där i bakgrunden och tar inte plats, precis som det ska vara enligt mig. Ska jag anmärka på något är det kanske att den är bara aningen för stark. Jag kollade inte hur stark den var innan jag började dricka men jag vill nog påstå att det är rätt så påtagligt att detta är en stark dryck. Den smakar inte sprit, men det är inte långt ifrån gränsen, så att säga. 

Betyg: 4,25 Väldigt bra!

Det finns en till variant av Hop Burn som heter "High" http://www.ratebeer.com/beer/mikkeller-hop-burn-high/161167/ Det vore kul att pröva den också. Far min säger att den ska vara mer "balanserad". Den är lika stark dock. Nåväl. Nån gång kanske man springer på den :) Uppenbarligen är "High" en DIPA. Så min gissning är att High syftar på att ölen är överjäst och Low är underjäst (lager). Bara en gissning.

Oavsett, ser man denna på flaska eller tapp nånstans. Testa! 

onsdag 4 april 2012

Nynäshamns Dragets Kanal Dubbel IPA

Ratebeer
Systembolaget

Lukt: Mycket humle och den luktar verkligen gott. Ananas, mango och aningen läder för att efter den fruktiga upplevelsen ta ner en på jorden, en aning.

Smak: Mycket smak som sig bör när man har att göra med en Dipa. Frukt och rejält med humle. Till och med jordgubbar tycker jag mig hitta och givetvis en stor beska som dröjer kvar rätt så länge. Det är rätt så mycket kolsyra i denna men jag vill inte påstå att det direkt stör, men kanske i mesta laget så att säga.

Intryck: Mycket god, mycket billig. Borde köpt fler, tror jag sammanfattar mitt intryck rätt så väl. För att utveckla en aning dock så har den nackdelen att den är för simpel. Den saknar det lilla extra som gör att den inte är en fullpoängare. Det den gör tycker jag dock att den gör utmärkt.

Betyg: 4.0. Mycket bra och framförallt extremt prisvärd. (26:80:- på systembolaget, i styckflaska)

Jo, jag vet. Flaskorna är 25cl och inte 33. Men är inte det perfekt om man vill dricka en alkoholstark öl i solen utan att få i sig för mycket alkohol? Det tycker iallafall jag.

tisdag 3 april 2012

Brewdog Dogma

Ratebeer
Systembolaget

Lukt: En frukthumlig doft som balanserar väl med en sötma som tydligt påminner om honung och kåda.

Smak: En stark, söt, smak med uppenbar honung, läder och eftersmak med beska från humle. Hyfsat påtaglig alkohol tycker jag. Smaken dröjer länge kvar och man hittar nästan lite sötma "mellan tänderna" lång tid framåt.

Intryck: Lite för mkt alkoholkänsla i denna för att det ska bli riktigt bra tycker jag. Skönt med en ale där komplex sötma för ta överhanden men tyvärr tycker jag spritigheten gör för mkt skada.

Betyg: 3,0

måndag 2 april 2012

BrewDog Alice Porter

Ratebeer
Systembolaget

Lukt: Stiltypisk portersötma, lite charkuterier, rök, vanilj samt grovt bröd.

Smak: Mycket av charkuterierna och lite surhet från röken kombinerat med en del rostat och sötma från malten. Smaken är rätt så robust och dröjer kvar hyfsat länge.

Intryck: Helt ok "matigare" porter även om jag inte tyckte den var så där super heller. Jag har lite småsvårt för det där sura som öl med viss hint av rök kan ha.

Betyg: 3.0 Helt ok.


fredag 30 mars 2012

Liefmans Goudenband

Ratebeer
Systembolaget

Anledningen till att etiketten saknas är för att vi hade en "liten" explosionsolycka häromveckan där allt som kallas papper blev dränkt i exploderad öl. Denna blev således naken.

Lukt: Svårt att känna lukten, Syra, Järn (blod) Hö

Smak: Omogna äpplen, Kryddor, Nejlika?, Vindruvor. Mogen öl som i det stora hela känns rätt komplex.

Intryck: Mkt smak och kryddig sådan (på min destroyade tunga alltså) Egentligen kanske jag borde väntat med denna och tagit en annan öl istället men jag trodde denna skulle vara lätt att känna. Det är dock ej fallet. Den är svår att urskilja smaker ifrån. Sen om det beror på mig eller ölen är svårt för mig att veta. Oavsett, cool vildöl som smakar mkt och kryddigt. Känns egentligen lite som en julöl?

Färgen är dock lite tråkig tycker jag. Nästan brun vilket inte är lika snyggt som om det vore en kriek eller liknande andra suröl. Inte för att det påverkar min bedömning, men detaljer...

Betyg: 3,5 Gottigt

torsdag 29 mars 2012

BrewDog 5 A.M. Saint

Ratebeer
Systembolaget

Lukt: Kraftig humle a la citrus och persika. Lite lingon och fisk, som hos Solitär apa. Typ strömming.

Smak: Humle, karamell, lingon och aningen läder. Bitter i eftersmaken.

Intryck: En både välhumlad och maltig öl som luktar fruktigare än den smakar. Smaken är mer dominerad av "matigare" smaker som lingon och läder. Smaken är robust för sin styrka och det är rätt så kul med en öltyp man trots allt inte dricker så ofta (amber ale). Snygg är ölen också med sin nästan röda vinbärsliknande färg.

Betyg: 3,5 ganska "underhållande" öl.

tisdag 27 mars 2012

Några andra riktigt bra öl utan betyg

Drack dessa på Pitchers i Falun som hade ett imponerande utbud tyckte jag, för att ligga där det gör.

Jag varken orkade eller ville betygsätta någon av dessa öl jag drack under kvällen men jag kan meddela att samtliga av dom var bra, riktigt bra.




Som sagt. Samtliga öl var väldigt goda och rekommenderas. Även Pitchers rekommenderas även om de tyvärr har mycket bättre ölutbud än de har kunnig personal :) Personalen hade tyvärr mer eller mindre ingen koll alls på öl men det var bra att de hade iallaf!



Kloss Ljus Ale


Drack en lokal öl i Falun för ett par veckor sedan som jag inte har lagt upp än.

Ratebeer
Systembolaget

Tydligen är det en lokal, inom Falun känd snubbe som heter Peter Carlsson som har kommit fram med receptet och bryggningen har skett hos De Molen.
Det handlar alltså om en Pale Ale med 5% i ABV.

Bilderna togs som hastigast med mobilen så de är av usel kvalitet, men man ser vad det är iallaf.

Lukt: Galet mkt mango-humlig, en del jäst och aningen läder. Frisk och färsk doft.

Smak: Torr smak av en hel del mango och malt. Smaken dröjer kvar länge och är mer fruktig i slutet. Hyfsat med beska finnes också. Mkt lite karbonerad.

Intryck: Inte alls illa pinkat faktiskt. På 5% smakar den faktiskt riktigt, riktigt mycket. Drycken ser väldigt ofiltrerad och hemmagjord ut. De borde dock filat på bättre etikett på flaskan för den påminner om någon gammal Spendrupsflaska eller något i den stilen. Väldigt tråkig. Jag säger inte detta ofta men denna skulle nog haft lite mer kolsyra också, vilket är konstigt eftersom Ompher på Ratebeer säger precis tvärtom, att den är överkarbonerad. Så frågan är ju hur jämn kvaliteten är. Jag ställer mig ytters tveksam att han hade sagt så om han drack mitt exemplar som hade grymt lite kolsyra.


Betyg: 3,25

Früh Kölsch

Ratebeer
Systembolaget

Detta är första gången jag dricker en Kölsch, så vitt jag vet.

Nu är det så att jag har inte skrivit något på bloggen på bra länge, detta beror på att jag gjort en operation på ena örat och det har resulterat i att smaksinnet har fullständigt hamnat ur spel men långsamt är påväg tillbaka. Jag tror att jag idag har en hyfsat normalt smak men jag är ej säker. Så man bör ta mina intryck just nu med en skopa salt.

Tillbaka till min öl.

Lukt: Hö, pilsnermalt, lite karamell

Smak: Karamell, skumbanan, järn och bitterhet

Intryck: Skum smak. Det börjar nästan som hos en wit men ebbar ut som en tjeckisk pilsner i eftersmaken. Inte helt tokigt i solen även om jag kanske hade valt något annat om jag hade möjligheten. Ölen är snäll då den är under 5% ABV och trots detta faktiskt smakar rätt så mkt. Känns inte vattnig direkt.

Betyg: 3.0

lördag 3 mars 2012

Mikkeller/Brewdog/Nögne ö - Black Tokyo Horizon

http://www.ratebeer.com/beer/brewdog-nogne-o-mikkeller-black-tokyo-horizon/137813/
Har haft denna i skafferiet sen i höstas. Inte "vågat" öppna den :)

Nu blev jag dock för sugen och kände mig tvungen att pröva.

Detta är alltså en kollaboration av Mikkeller Black, Brewdog Tokyo* och Nögne ö Horizon. Den köptes i Danmark i höstas och kom även till Bolaget i november. Abv ligger på blygsamma 17,2%.

Hurdan är den då? Som syns på bilden har den obefintligt med skum. Det lilla som bildades var nästan svart.

Lukt: Kraftig doft vilket man kan förvänta sig av denna öl. Här hittar man knäckebröd, kakao, soja, lite äppleskal. Bra doft.

Smak: Oj. Är det första man tänker. Sen Får man åter fattningen och känner knäck, kakao, smör, kryddor av något slag jag inte kan komma på, lite mer syrlighet a la äpple och slutet kommer som en bastrumma med ihållande smak av kakao och bröd tillsammans med chili. Det är förmodligen inte chili egentligen utan det är förmodligen alkoholstyrkan som ger intrycket. Men läpparna känns efteråt som att de domnar lite, precis som om man äter något som är starkt. Jag vill egentligen skriva att den är vinös. Det är den väl men ärligt så känns rödvin i denna styrka betydligt starkare. Alkoholen i denna öl är sjukligt väldold.

Intryck: Detta är precis min typ utav öl. Jag avgudar öl av denna sort. När jag dricker denna tänker jag saker som. Varför nöja sig med mindre? Varför köpa öl med mindre smak när man kan ha denna istället som kommer vara tillräcklig för resten av kvällen? Det finns givetvis bra svar men i denna stund ter de sig dåliga. Detta är grymt.

När man har sippat på den en längre stund är det kakao och kryddor som är dominant.

Betyg: 4,75 Övergrymt.

fredag 17 februari 2012

Stone Double Bastard Ale

Ratebeer
Systembolaget

Jag blev lite besviken på kanelbomben i förra flaskan så denna flaskan kan väl nästan bara bli bättre?
När jag häller upp ölen för fotografering slås jag av enorma mängder humledoft som kommer upp utan att jag luktar på själva glaset.

Då blir man lite sugen ;)

Tyvärr upplever jag att jag haft de senaste dagarna haft lite svårt att känna lukt och smak på samma sätt som normalt. Har en "hängande" förkylning som väntar på andra sidan dörren känns det som. Men det får gå ändå.

Grymt snygg öl detta. Den är riktigt vinröd. Ser ut som "blodvinet" alla vampisar dricker i filmer där man undrar hur det är tänkt att "vinet" ska se ut som blod...

Lukt: Välhumlad på ett komplext vis. Icke citrusbomb direkt utan mer läderaktig humle. Denna samsas med maltig kandisocker, soya och till och med lite kaffe och knäckebröd. Det skulle nästan kunnat vara en välhumlad stout om man hade slutit ögonen och låtsas att så vore fallet.

Smak: Här finns lite allt möjligt. Maltig sockersötma, mkt humle, mkt kryddor som jag är så dålig på att plocka ut, det finns en viss kemisk/medicinsmak över den som blir rätt så påtaglig strax innan eftersmaken. Inte direkt jobbig men den känns lite skum. Eftersmaken lämnas i humlets namn med rätt så mkt beska tillsammans med en varm strupe och mun. Det är lite soya i den också och vad jag tror är choklad men det är så svårt att känna. Rätt så komplex.

Intryck: Schysst att dricka i vintermörktret detta. Denna öl tycker jag till skillnad från förra var riktigt god. Denna flaskan lär dröja innan den är slut men vad gör det? Längre njutningstid helt enkelt. Duktigt mkt smak i denna öl och det krävs inte mkt för att fylla munnen med smak. Gillar man kryddiga och välhumlade starka ales kan detta vara något.

Betyg: 4,0

tisdag 14 februari 2012

Three Amigos Smeden!

Ratebeer
Systembolaget

Lukt: rök, ek, lakrits, bröd, komplexitet, stark och god lukt.

Smak: Mkt saltlakrits, en del rök och soja som förstärker lakritsens eftersmak. Aningen cherkuterier.

Intryck: Riktigt supergod porter!

Betyg: 4

Stone Vertical Epic 11.11.11

Ratebeer
Systembolaget

Lukt: Karamellig och söt doft. Lite kanel.

Smak: Karamell, jäst, massor av kanel. Sting i eftersmaken. Kryddigt värre. Lätt metallisk eftersmak

Intryck: Kryddig och smakrik ale med värmande eftersmak. Lite väl mkt kryddor kanske. Särskilt på en så stor flaska. Tycker inte det var så där jättebra om jag ska vara ärlig. Den är kul men kanske inte i längden.

Betyg: 3

fredag 10 februari 2012

De Ranke Hop Harvest 2011

Ratebeer
Systembolaget

Efter mkt om och men har jag äntligen fått mina öl jag beställde från februarisläppet den 1a.

Cool flaska har vi här. Hoppas ölen är detsamma!

Lukt: Fruktig och jästig lukt som nästan går i tankarna ananas/mango. Lukten är syrlig nästan lite sur. Påminner inte allt för lite om en lambik . Doften av jäst gör att man får lite belgisk känsla i drycken. Doft av maltigt stall.

Smak: Syrlig fruktkänsla, banan, läder och dess "bitterhet" från malt på tungan, Eftersmaken lämnar först en känsla av tropiska frukter en sommardag utanför ett häststall för att mynna ut i en rejäl beska.

Intryck: Ok så detta är tydligen en belgisk ale, jag trodde faktiskt på förhand att det var en IPA på grund av namnet på ölen. Det är föga förvånande dock att det är just en belgisk ale, för det är precis vad man tänker på när man smakar och luktar på den. Det som gör den speciell är att den är rätt så rejält humlad. Detta är dock inte den vanliga humlebomben man kanske kan tänka sig med ett namn som "hop harvest". Humlens beska och de övriga smakerna i kombination gör att den är tämligen komplex tycker jag. Spännande, så att säga. Detta ska ju vara en ale av Bittertyp enligt Ratebeer och om man vet om det på förhand så är det tämligen tydligt. Jag tycker det bittra och beskan gifter sig bra.

Betyg: 3,5 Spännande och bra öl.