lördag 25 augusti 2012

Great Divide 18th Anniversary Wood Aged Double IPA

Var ju ett bra tag sen jag bloggade om en öl nu. På sommaren har jag inom branchen otroligt mkt att göra och det blir helt enkelt så att man inte orkar ta sig tid att blogga om de öl man dricker under denna tid på året. Nu börjar det klämta på sitt slut dock och då infinner sig denna lust igen. Detta känns som en fullt lämplig öl att återgå till bloggen med.

Ratebeer: 
Systembolaget: 

Lukt: Lukten når näsan direkt undertiden jag öppnar den och drar några snabba foton. Verkar redan då vara "najs". Vid närmare doftanalys kan det konstateras att den luktar mkt och komplext, särskilt för en Ipa skulle jag påstå. Det doftar (såklart) en väldans massa humle, nästan apelsin men även vissa maltdofter som gör att man tänker på en stout om man skulle stängt ögonen och låtsas att det var en sådan. Detta förstärks såklart av fatlagringen som gett en del soja och kaffenoter. Vanilj?

Smak: Eklagring, mycket vanilj, soja och humle i både citrusvarianter och även en del mer "matiga" smaker. Typ Lingon som humlen också kan ge. Det finns en hel del karamellsötma från malt i denna öl.
Moget och värdigt är nog vad det smakar, beskrivet med 2 ord.

Intryck: Hoppla Kerstin. Här fanns det smak. Till en början tänker man att, det är en dubbel Ipa. Den ska smaka mkt men när man haft den i munnen ett tag och framförallt en lång tid efter man svalt blir man possitivt överaskad. Smaken håller i sig grymt länge och är bra. Den känns genomarbetad och "färdig" på det viset att den har många kvaliteter och inte är en humlebomb (som förvisso kan vara väldigt gott men man ledsnar oftast på sånt) Vad jag kan tycka saknas lite hos denna öl är väl kanske aningen mer beska. Jag inser att mkt förmodligen gått förlorat i lagringen vilket man ju räknar med.

Intressant det där med vanilj förresten, jag trodde jag tänkte helt fel först när jag trodde mig känna vanilj (har väl aldrig gjort det hos en IPA förut?) men det står faktiskt på GDs egna flaska att den har en touch of vanilla. Alltid skönt när man slipper gå och lägga sig med tron att man blivit galen. ;)

Betyg: 4,25 Väldigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar