onsdag 31 augusti 2011

Oud Beersel Oude Geuze

Ratebeer

Blev denna ikväll, inte druckit så hemskt många suröl men några har det blivit. Rätt så trevligt utseende på denna faktiskt. Senapsgul med ljust och högt skum! Precis som en ipa.

Lukt: Rå äpplejuice, aningen citrus, instängt

Smak: Surt, ganska så kolsyrat, torr munkänsla. Äpplecider gjord på omogna äpplen, aningen träfat.

Intryck: Jag tycker faktiskt att suröl är helt ok, så långt jag testat. Jag har dock svårt att ge denna öltyp extremt höga poäng för jag får inte den njutningskänslan av en suröl som jag får från till exempel en riktigt god stout. Denna tyckte jag var najs, den svarar lite granna på samma behov man har om man är sugen på exempelvis ett glas mousserande torrt vin. Det är inget man häver i sig direkt, men hur mkt öl dricker man som är hävvänligt å andra sidan?

Betyg: 3,75

Amager Colocoff

Ratebeer

Drack denna igår som en gravöl för vår katt Siepen som vi tyvärr blev tvungna att ta bort.

Lukt: Äppleskal, vinöst, komplext, kaffe

Smak: Torkade frukter, äppleskal, russin, lite kakao, kokos, rätt så komplex. Rätt mkt alkohol i "smaken", spritfatslagring?

Intryck: En mustig och mkt starkt smakande stout. Har mkt vinös smak och påminner om öl som tokyo och abstrakt på det viset. Den är rätt så alkostark, 12% men smakar faktiskt mer alkohol än så och det är egentligen nackdelen med denna öl. Jag tror denna öl definitivt är en som vinner på lagring. Köper man denna öl idag bör man inte dricka den utan vänta ett par år för att alkoholen ska "mogna" lite. Jag tycker tyvärr inte den var riktigt mogen det tillfället jag drack den, det sänker betyget lite men man ska som sagt inte stirra upp sig för mkt på det eftersom det förmodligen blir bättre med tid, om man har att lagra. Nu är det ju så att denna verkar vara whiskeyfatslagrad så en del av den spritiga smaken kommer nog därifrån men jag tror ändå den ger med sig.

Betyg: 3,75

söndag 28 augusti 2011

St Eriks Skördeöl

Ratebeer

Nästan becksvart denna öl, med ett grymt skum.

Detta är tydligen en Vienna, något jag aldrig testat innan. Enligt RB ska Marzen och Oktoberfest vara av denna stil. Det är alltså en form av lager och jämför man detta med skiten folk dricker här skulle jag efter at ha smakat denna, dricka Vienna alla dagar i veckan hellre än svensk industrilager.  Mer om Viennastilen.

Lukt: Mkt lukt av både rostad malt och karamell sådan, torkade frukter (plommon typ). Aningen humlad.

Smak: Nötig! Torkade frukter, Rostad malt. Aningen lakrits i eftersmaken. Smaken är aningen metallisk. Slät och angenäm vätska. En del kolsyra men inte för mkt. Finns lite humle med som blandar sig med lakritsen.

Intryck: Detta tycker inte jag var så tokigt alls. Jag är inte bevandrad inom stilen som sagt och kan därför inte jämföra utan jag gör som vanligt och betygsätter efter hur god upplevelse ölen ger mig helt enkelt. Denna öl har vissa likheter med stout. Lite av ett mellanting av lager och stout kan man säga. Det som fäller betyget rätt kraftigt för mig är metallsmaken som finns där påtagligt. Den förstör mkt. Annars är den kanon tycker jag. En av de bättre St Eriks jag testat än så länge.

Betyg: 3,5

lördag 27 augusti 2011

Slottskällans Imperial Stout

Ratebeer

Hade en till Slottskällansflaska hemma i kylen.

Lukt: Tydligt brödig karaktär. Välrostat och med lite smått rök.

Smak: Söt, knäckebröd, Lite lakrits i slutet. Smakar mkt och är slät i vätskan. Inte så mkt kolsyra.

Intryck: Inte så pjåkigt faktiskt. Den är lite för maltsöt tycker jag om jag ska komma med något konstruktivt. Styrkan i ölen ligger i eftersmaken som är behaglig. Betydligt bättre öl än Red Ale åtminstone. Det finns många bättre stouts än denna men för 29 spänn är det inte så illa pinkat.

Betyg: 3,5

Slottskällans Red Ale

Ratebeer

Lukt: Citrushumlig, läder

Smak: Tjock västska, vilket jag gillar. Rätt mycket beska. Svårt att känna vad den smakar, bortsett från någon form av humle då. Lite läder även här. Kanske även lite lingon? Avslutar med bitter/besk eftersmak. Smaken är rätt dold och den smakar i ärlighetens namn inte särskilt mkt.

Intryck: Detta är en rätt tråkig öl. Den smakar för lite tycker jag. Den har rätt munkänsla vilket håller upp betyget en aning. Det finns inte mkt att hämta i denna öl bortsett från beska.

Betyg: 2,5

fredag 26 augusti 2011

Anchor Liberty Ale

Ratebeer

En liten, söt flaska hittad på Systemet Samarkand i Växjö. Hur kan den vara tro?

Lukt: Här har vi en Ale med mkt karamell. Kandissocker och smörkola. Tydlig maltkaraktär alltså med gissningsvis någon blommig humle som är med i leken.

Smak: Den börjar med en torr beska, förvånadsvärt nog. Efter det träder karamellmalten in med sötma och lite kola, kanske till och med nejlika tillsammans med grönska och blomster från viss humle, för att sen avsluta med bitterhet i eftersmaken. Man tror den ska ha mkt mer dominerande sötma om man går efter lukten. Det är väldigt lite kolsyra i denna. Nästan ingen alls. Vätskan känns aningen vattnig i gomen. Inte sådär fyllig som det kan vara. När man druckit ett tag lämnas man med en ganska så angenäm smak i munnen och en värmd hals.

Intryck: Denna är lite rolig faktiskt. Den luktade mer maltsötmabomb i början men när jag fyllde glaset efter att skummet lagt sig kände jag för första gången aromen av humle. Den kändes alltså inte i början. Detta är inte en så tokig APA faktiskt. Nackdelen är att den någonstans har en viss metallisk smak. Det kommer i "mitten" tillsammans med maltsötman där det skär sig aningen på något vis och ger den där metalliska känslan. Helt ok Chill Outdricka men kanske inget jag köper om jag vill sätta mig i soffan med ett glas öl, slå på In your room med Depeche Mode och bara njuta. Ingen fullpoängare helt enkelt.

Betyg: 3,25

onsdag 24 augusti 2011

Sigtuna Harvest Ale

Ratebeer

Lukt: Sötmaltigt, karamell, inlagd persika, smått av russin. Inte någon vidare stark lukt. Svårt att känna.

Smak: Först en ganska så söt, maltig fyllighet som övergår till beska, fortfarande maltig och till sist bitter. Det finns inte mkt spår av humle i denna öl men lite finns det, och det ger lixom lukten en hint av persika. Det är väldigt mkt kolsyra i denna öl.

Intryck: Lukten är svag. Där finns mkt att önska, enligt mig. Vad gäller smaken tycker jag inte att det är något särskilt heller. Den bittra eftersmaken tycker jag om men innan dess då? Kolsyran är för dominerande tycker jag. Den är väldigt kolsyrad och det blir för mkt vilket nästan drar känslan till mineralvatten i jämförelse. Hade räckt med mkt mindre kolsyra än så även om det förmodligen inte hade gjort ölen så hemskt mkt bättre i min värld.

Betyg: 2,75

torsdag 18 augusti 2011

Hoppin Frog Barrel Aged BORIS The Crusher

Ratebeer
Så var det dags för min första oatmeal stout. (vad jag vet då)

Lukt: Knäckebröd, rostat, ekfat, lukten av övermogen (prickig) banan, eller är det tobak?

Smak: Fyllig smak som nästan jäser i munnen, soja, lakrits, slätt gräddigt, kaffe, knäckebröd, ekfat. Fyller upp hela sinnet och lämnar en inte oberörd, aningen spritig, lite vinös helt enkelt.

Egna ord: Detta är typen av stouts jag föredrar. Sådana som är fylliga, nästan tjocka i vätskan (motsatsen skulle väl vara vattnig/tunn) och smakar mkt och robust, framför allt av det som jag brukar beskriva som kanten på ett stenugnsgräddat knäckebröd. Brödigt, är väl beskrivningen gissar jag. Den finns hos North Coast Old Rasputin bland annat. Jag gillar den där, brända smaken. Fyller upp hela munhålan och verkligen lämnar ett välbehag. Mkt gott! Jag skulle gärna druckit mer än en flaska ;)

Betyg: 4,25

tisdag 16 augusti 2011

Mikkeller Porter

Ratebeer

Ännu en öl från en av mina absoluta favoriter, Mikkeller!
Lukt: Rostad malt, Lite bittermandel, smått rökig, lite karamell finns där "bakom".

Smak: Robust slät smak med initiellt knäckebröd, lakrits som slutar med ännu mer lakrits och litet choklad. Mkt gott!

Egna ord: Detta är en helt ok porter. Inget snack om det! Jag tycker kanske att den saknar det där lilla extra. Den är god men inte, speciell om man säger så. Kommer inte ihåg vad jag betalade för den men den var nog inte jättebillig. Annars hade ju just denna varit perfekt att ha som bunkring hemma när ens man vill dricka en god porter och veta vad man får!

Betyg: 3,75

söndag 14 augusti 2011

Beer Here Hoptilicus

Ratebeer

Hälls upp med ett rikt, tjockt skum i gräddvitt/nougat som klättrar långsamt ner för glasets väggar och lämnar ett tjockt nät. Ganska så mörk, nästan svart vätska.

Lukt: Humlig på citrusvis, maltsötma, mörkrostat kaffe, lite kakao också. Här finns mkt att lukta på!

Smak:Smaken av rostat och karamellmalten samt den välhumlade citrustonen binds samman på ett hyfsat gott vis och lämnar en eftersmak. Lite håxstång-lakrits kommer i eftersmaken. Väldigt slät och väl fyllig vätska. Bra kolsyrning som varken irriterar eller saknas. Överlag en god öl.

Egna ord: Svarta IPAs tycker jag generellt är mkt gott om dom är bra. Detta tycker jag är en helt ok sådan. De blir galet lättdruckna med den snälla maltrosten som finns i smaken tillsammans med den uppfriskande och "drick mer"smaken humlen ger. Tycker att smakerna flätas samman på ett bra vis hos denna öl och den doftar dessutom fantastiskt. På sätt och vis känns det som att jag slängt ur mig öl med bra betyg senaste tiden och att de kanske kommer lite för lättvindigt. Men vad ska man göra när man gång på gång känner att man dricker en riktigt bra öl? Jag har faktiskt varit förskonad från halvmesyrer senaste tiden. Det blir ju heller inte rätt om jag sänker denna för att jämna ut, nej den förtjänar allt sitt betyg.

Betyg: 4.0

fredag 12 augusti 2011

De Molen Hel & Verdoemenis Wild Turkey Barrel

Ratebeer

Lagrad Imperial Stout på 13% från De Molen, liten flaska. (25cl?)

Lukt: Jesus, luktar den inte. Men helvette vad gott den luktar. En kaskad av mörk choklad i robust tappning. Vanilj och kokos infinner sig också. Mkt angenäm lukt och redan här börjar jag få ångest över att flaskan är så liten.

Smak: Mkt robust smak av i början choklad i stora mängder. När ölen gått vidare ner i strupen smakar det saltlakrits för att avsluta med choklad igen blandat med kokos. Efter detta stannar en grymt skön varm känsla i halsen och hela munhålan.

Eget intryck: Jag brukar normalt låta mina stouts stå ett tag efter att ha varit i kylen innan jag serverar dom, jag föredrar dom så smakmässigt. Denna gjorde jag inte det med vilket direkt efter att ha luktat på den gjorde att jag ångrade mig bittert, det är ju så lite att man inte gärna vill slösa den för kall. Flaskan är snygg, tycker jag. Hade jag vetat att den var så här god hade jag köpt 2, eller fler. Jag ska förmodligen till Köpenhamn i en hyffsat snar framtid så får hoppas att de har några kvar. I så fall blir det fler sådana här. Detta är en av de bästa chokladiga stouts jag druckit faktiskt. Den enda jag druckit som hamnar nära denna är Perfect Idjit från Dugges. Jag sitter faktiskt bara här och skrattar, så god är den. När jag läser min gamla recension av Perfect så ser jag att jag skrivit att den var lite åt det beska hållet. Mer kakao än "choklad" denna är nog lite tvärtom. Den har inte den bittra/beska råa kakaosmaken utan mer choklad med hög kakaohalt. Väldigt balanserad.

Jag gav Dugges Perfect Idjit 4,5


Betyg: 4,75 ger jag denna. Helt outstanding och jag har bestämt mig för att det är den bästa chokladiga stout jag druckit. Jag tror inte det blir mkt bättre än så här.

torsdag 11 augusti 2011

BrewDog Three Floyds Bitch Please

Ratebeer

Som vanligt när det gäller BrewDog har dom ballt namn på sin öl och roliga texter på baksidan av flaskan! Jag kunde inte stå emot detta när jag såg denna i kylen på Ölbutikken i Köpenhamn. Hälls upp mörkt brunt med lite lila inslag med litet ljust huvud.

Lukt: Här har vi en barley wine som luktar mer åt stout-hållet, choklad, rökt kött, äppelskal, lite mörkrostat kaffe?

Smak: Banzai var det här. Den luktar lite rökigt, smakar väldigt rökigt :) kanten på basturökt skinka, på ett ungefär. Det försöker samsas med mustigheten från den vax-artade fruktiga smaken jag brukar beskriva som äppelskal och choklad men hamnar i skymundan av den överväldigande röksmaken. Detta är helt klart en rökig barley wine och ska nog så vara.

Eget intryck: Jag är personligen inget större fan av mkt rökiga öl, även om jag gillat en del öl som har lite rökkaraktär, lava exempelvis. Denna tycker jag nog har lite för överväldigande röksmak för att det ska bli angenämt att dricka den. Dessutom döljs andra smaker av detta. Det är inte riktigt vad man förväntar av en barley wine helt enkelt. Jag har läst mkt kritik om denna bland annat på beerswedens forum där den blir sågad vid fotknölarna, och jag börjar själv förstå varför, även om jag hade hopp hela vägen till jag själv smakade den så jag vill inte påstå att mitt egna intryck är färgat av andra. Jag tycker denna öl luktar godare än den smakar. Hade den smakat i stil med lukten hade den nog varit kanon.

Betyg: 3,0 Ok
Jag delar ut denna låt till denna öl



tisdag 9 augusti 2011

De Molen Rasputin

Ratebeer
RA RA RASPUTIN
Russia's greatest love machine
It was a shame how he carried on





Imperial Stout från De Molen, inköpt i flaska hos Ölbutikken i Köpenhamn
Hälls upp med ljuvligt ljusbrunt skum som dock lägger sig rätt snabbt.

Lukt: Ljuvligt chokladig, saltlakrits, knäckebröd. Mkt angenäm doft.

Smak: Slät vätska med mkt lakritssmak, tycker mig skönja en del mogna plommin också någonstans men det är blott en förnimmelse. Lite bitterhet finns också och även en aning restsötma från den rostade malten som kommer med i lakritssmaken. Denna öl smakar väldigt mkt lakrits. Aning eftersmak av äppleskal.

Egna intryck: Otroligt god öl, om kanske dock ej så mångfacetterad. Jag tycker den smakar mestadels lakrits men den gör detta på ett väldigt bra vis. Jag hade kanske önskat lite mer bitter brödighet även i smaken (den som finns där i doften) Då hade den varit sjukt grym. Den är hur som helst även utan detta en mkt bra öl.

Betyg: 4,5

söndag 7 augusti 2011

Lost Abbey Red Poppy Ale

Ratebeer

Wild Ale inköpt hos: -->

När jag korkade upp denna flaskan fick ölet spelet och flödade över hela bänken. Ändå har den stått i ett dygn kyld. Det fortsatte flöda väldigt länge och jag fick hälla över till glaset för att få slut på fontänen. Mkt jästfällning kunde man se när vätskan låg på vit bänk. Syns även i glaset uppe på skummet. Vätskan är som synes på bilden mörkt brun med lite röd ton.

Lukt: Mkt sötma, russin och övriga torkade frukter, träfat, finns någon krydda här i som jag inte kan placera men som jag mkt väl känner igen. Både jag och flickvännen tänkte kanel men jag tror inte riktigt det är det heller, kardemumma kanske. Lite som mjuk pepparkaka. Finns även jästa körsbär tycker jag mig hitta.


Smak: Mkt syrlig, nästan som det där sura pulvret som finns i godis,  besk eftersmak, den kardemumma man känner i lukten är inte lika dominerande i smaken eftersom syran tar över mkt, man känner den dock. När man smakar den känner man körsbär mer tydligt. Jag var faktiskt inte beredd att den skulle vara så här sur. Den luktade mer sött. När eftersmaken lagt sig infinner sig en värmande munkänsla som indikerar att den inte är särskilt alko-fattig, kollar man dock efter har den faktiskt bara 5% men det känns faktiskt som att det vore mer. Vill inte påstå att den är spritig dock. Vätskan är torr.

Egna ord: Oj, vad säger man om detta. Detta är inte en av de mest lättdruckna spontanjästa öl jag druckit. Den är dock annorlunda och har en egen karaktär. Hur som helst är det inget man dricker mkt av och jag kommer nog sippa på detta glaset ett tag. Man kan inte kalla denna öl tråkig iallafall. Jag tycker den är mkt god.

Betyg: 4,0

lördag 6 augusti 2011

Mikkeller 1000 IBU Light

Ratebeer

Här är då "light"varianten av 1000 IBU. Jag drack den på fat strax efter att ha testat flaskvarianten av barrel aged dito strax före. Mikkeller bar i kph är alltså platsen. Jag tog tyvärr inget foto på denna. Den ser dock ut som en generell IPA, senapsgul.

Lukt: Mkt blomster, nästan parfym. Tänk Nelson Sauvignon.

Smak: Väldigt mkt blomster, extremt humlad, citrus, grym beska, smakar så mkt att man tror det är en mkt starkare IPA än vad det är.

Egna ord: Jag hade ju egentligen tänkt säga vilken av dessa 2 som är bäst. Tyvärr är svaret sådant att det inte är liknande öl ens, så man kan inte jämföra dom sinsemellan, enligt min åsikt. Detta är en humlebomb av rang, barrel aged har helt andra smaker som inte alls finns i denna öl. Denna är dock mkt mer, av det den har. Beskan och humlen träder fram REJÄLT i denna öl. Sen måste man kanske ta i beaktning att detta var färskt på fat (första glaset från detta fat dessutom) och den andra var på flaska. Det säger sig självt egentligen att den andra inte smakar lika mkt humle i det läget. Som sagt dock, de har helt olika karaktärer och bör bedömas på olika vis just därför.

Betyg: 4,0 En av de bästa humlebomber jag druckit.

Mikkeller 1000 IBU Barrel Aged

Ratebeer

Hos Mikkeller bar testade jag både denna och lightvarianten av 1000 IBU. Denna på flaska. Light på fat.

Lukt: Citrustoner, kaffebönor. grönt äppleskal.

Smak: Whiskeyfat, smör, kandisocker, vanilj, stark beska. (no shit?) mkt äppleskal, läder.

Egna ord: Grym DIPA är detta. (eller som det står på flaskan "Double Imperial IPA ;) ) Den har en beska som slår det mesta men är fullt drickbar på alla dess vis. Den har grymt mkt smak av allsköns typer som gör det i mina ögon till en grym öl. Jag skriver en jämförelse med lightvarianten också, se dess recension för att veta vilken som är "bäst".

Betyg: 4,5

Dieu du Ciel Rescousse

Ratebeer

Detta är en Altbier eller "old style". Se mer här:

Lukt: Välhumlad, nötig, blomster, brödigt.

Smak: Vingummi, Humle, Blomster, svarta vinbär. "Gräddig" och slät smak. Känns nästan som en stout i konsistensen. Mkt robust och grym smak.

Egna ord: Jag tror att det faktiskt stod IPA på griffeltavlan hos Mikeller när jag köpte denna. Det är ju dock inte en sådan men jag drack den med tron att så var fallet. Den har lite karaktärer som en IPA har, men också annat som gör att man lätt känner att det egentligen är något annat. Mkt intressant alternativ till en IPA vill jag påstå. Helt andra smaker finns där än man normalt hittar i humlerika öl.

Betyg: 4,0

Dieu du Ciel Corne du Diable (fat)

Ratebeer

Fat, på mikeller bar i Köpenhamn.

Lukt: Citrushumlig, lakrits, kaffe, blomster.

Smak: Mkt citrus, kaffe träder fram tillsammans med lite tobak. Eftersmaken levererar rätt så generös lakrits. Slät kropp med perfa kolsyrning 

Egna ord: Detta är en IPA som levererar smaker jag sällan eller aldrig har känt i en sådan. Jag diggar annorlunda-heten (kan man säga så? förmodligen inte) Slät kropp och god öl. Rekommenderas, särskilt om man är trött på generella humlebomber utan annan karaktär.

Betyg: 3,75

Paulaner Salvator (fat)

Ratebeer

Dracks på Berliner Bar i Köpenhamn. En mindre krog specialiserad på tysk öl.

Lukt: Maltig, drar åt tjeck-pilsnerhållet. Lite karamell.


Smak: Vetemalt, kandisocker, rätt så vattnig och inte fullt så robust.


Egna ord: Somrig och lättdrucken veteöl som kanske dock inte är den roligaste. Fungerar som törstsläckare!


Betyg: 3,0


Mkt kort recension men det fanns inte så mkt att säga om denna öl tyckte jag.

Inköp - Ølbutikken

Så här blev mitt inköp på ovan nämnda butik under mina dagar i Köpenhamn.

Från vänster till höger på bilden (sunkig jag vet, men kameran är i förrådet)


Beer Here Hoptilicus

Amager Colocoff

Hoppin Frog Barrel Aged BORIS The Crusher

BrewDog Three Floyds Bitch Please

De Molen Hel & Verdoemenis (Wild Turkey Barrel)

De Molen Rasputin

Mikkeller Porter

Mikkeller Black Hole Barrel Aged Edition Red Wine (kommer snart ej gå att få tag på)

Lost Abbey Red Poppy Ale

Faktiskt väldigt nöjd med mitt besök. Jag har visserligen inte provat dom än men jag har stor tilltro på samtliga av dessa öl. Jag fick dessutom möjligheten att införskaffa mer av sådant jag känt att jag saknat nu under sommaren (stout, porter och barley) då det blivit väldigt mkt IPA och belgiskt under sommaren. Skönt med annalkande höst och alternativa öl på ingång :)

Har tyvärr inte skaffat Drakens DIPA från systemet och jag kommer inte göra det denna månaden heller. Har jag flyt finns det några kvar nästa månad eller så får jag helt enkelt se tillfället förlorat (om ingen jag känner har lagt undan någon åt mig)

Har lagt Lost Abbey Red Poppy Ale på kylning nu och det blir nog en sådan ikväll. Det är väldigt svårt att hålla sig ;)

tisdag 2 augusti 2011

BrewDog - Abstrakt AB:05

Ratebeer

Nummer 5 av Brewdogs Abstrakt-serie. Tyvärr insåg jag inte att jag hade fingrarna i vägen på en av bilderna men man ser iallafall hela flaskan på ena, och fyllt glas på den andra ;)


Lukt: Kraftig och robust doft. Mestadels av kaffe, russin och choklad. Givetvis rostad malt också.

Smak: Först slår, en förvånansvärt faktiskt; söt, välhumlad och rostad ton emot en. Sen träder russin och äppelskal in tillsammans med det bittra från den rostade malten, i form av kaffe och kakao smak. Det som förvånar är att smaken faktiskt är förvånansvärt söt, särskilt för att kalla det för stout. Just den söta karaktären drar tankarna till barley wines och belgare. Det tillsammans med en stout, och ni har detta.

Egna ord: Jag gillar såna här experimentella öl. Det närmsta jag har att jämföra denna ölen med är nog Tokyo* som är lite granna åt samma håll. Jag njöt av denna öl hela vägen och skulle mkt väl kunna tänka mig att haft en till på lagring.

Betyg: 4,5